16 Ocak 2008
Erdoğan, İspanya dönüşünde muhalefete şu çağrıyı yaptı: “Yeni anayasayı beklemeye gerek yok. Bunun çözümü çok kolay. MHP ben varım diyor. CHP yoksa yok.” https://www.google.com.tr/amp/s/www.sondakika.com/amp/haber-baykal-a-meydan-larousse-lu-cevap/
18 Ocak 2008
Yargıtay’ın başörtüsü yasağına destek çıkan açıklamasının ardından bir diğer yargı organı olan Danıştay da yasağa destek vererek tartışmalara taraf oldu. Danıştay Başkanlığı’nca, türban yasağının kaldırılmasına ilişkin tartışmalarla ilgili yapılan açıklamada, yeni düzenlemeler yapılırken Anayasa’nın temel ve değişmez ilkelerine ve yargı kararlarına uygun davranılmamasının, Cumhuriyetin kazanımlarına aykırı olacağı belirtilerek, “Söz konusu girişimlerin eğitim kurumları ile sınırlı kalmayacağı ve sonuçta toplumsal barışı da zedeleyeceği kaygı ile izlenmektedir” denildi. (http://yenisafak.com.tr/Gundem/?i=94142)
25 Ocak 2008
Yıllardır kanayan yara olan üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin AK Parti ile MHP arasında uzlaşma sağlandı. Yasağın kaldırılması için hazırlanan teklifin bugün TBMM Başkanlığı’na verilmesi bekleniyor AK Parti ile MHP’nin 410 milletvekili bulunduğu için Anayasa değişikliğinin referanduma gerek kalmaksızın Meclis’te kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İspanya’daki açıklamaları ile başlayan başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin süreçte AK Parti ile MHP arasında uzlaşma sağlandı. AK Parti ile MHP Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapılması konusunda uzlaştı. (http://yenisafak.com.tr/Politika/?t=25.01.2008&i=95465)
1 Şubat 2008
Öğretim üyeleri Meclis’e gelerek milletvekillerini türban konusunda uyardı. Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TümÖD) ve Gazi Üniversiteli Öğretim Üyeleri Derneği (GÜÖD) üyesi bir grup öğretim üyesi dün otobüslerle, cübbelerini giyerek TBMM’ye geldi. CHP ve AKP gruplarını ziyaret eden öğretim üyeleri, üniversitelerde türban yasağının kaldırılması girişimlerine destek verilmemesini istedi. (http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=246186)
4 Şubat 2008
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli, türbanlı öğrencilere ders vermeyeceğini açıkladı. ‘Atatürk ilkelerine ve Atatürk cumhuriyetini korumakta kararlıyız. Özgürlük denince bu da benim özgürlüğüm, ben türbanlı bir öğrenciye ders vermek istemiyorum’ şeklinde görüşlerini dile getiren Meriçli sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasalara saygılıyız, yasalar da anayasamızdır. Anayasamızda Atatürk ve cumhuriyetin ilkeleri mevcuttur.” (http://www.uludagsozluk.com/k/turbanli-bir-ogrenciye-ders-vermek-istemiyorum/
12 Şubat 2008
Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliğine ilişkin kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulmak üzere Çankaya Köşküne gönderildi. Üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliklerinin TBMM’den geçmesi ve CHP’nin bu değişiklikleri Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını açıklaması, dikkatlerin yeniden Yüksek Mahkeme’ye çevrilmesine neden oldu. (http://www.moralhaber.net/33941_Basortusu-Gul-un-onayina-sunuldu.htm)
13 Şubat 2008
Üniversitelere türban serbestisi getiren Anayasa değişikliğinde ilk gün şaşkınlığının yerini protesto gösterileri aldı. Üniversitelerin çoğunluğu önceki günden daha kalabalık sayıda gelen türbanlı öğrencileri, kampüse almadı. Bazı üniversitelerde türbanlı öğrenciler derslerdeyken dışarıda türban serbestisini protesto gösterileri vardı. Akademisyenler ise imza kampanyaları ve açıklamalarla tepkilerini ortaya koydu. (http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=247315)
24 Şubat 2008
Cumhurbaşkanı Gül’ün üniversitelerde türban serbestliği tanıyan Anayasa değişikliğini onaylamasının ardından, gözler daha önce değişikliği iptal için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını açıklayan CHP’ye çevirildi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay en geç çarşamba gününe kadar Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacaklarını açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, değişikliği Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için gerekli olan 110 milletvekilinin imzasını tamamladıklarını belirtti. (http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=248308)
26 Şubat 2008
ODTÜ’de ‘ikna odası’ kuruldu Başörtülü olarak ODTÜ’ye girmek isteyen öğrenciler kapıda güvenlikçiler tarafından engellenirken, “Ama bu anayasal hakkım!” diyerek uygulamaya itiraz eden bir genç kız ise İÜ eski Rektör Yardımcısı ve CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter’den hatırlanan “ikna odası”na çekildi. (http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=26.02.2008&i=102221)
3 Mart 2008
İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu Anayasa değişikliğini uygulamama kararı aldı. Kararda, “Bu konuda öngörülen yasal düzenleme yapılıncaya kadar, Cumhuriyet’in temel niteliklerinden olan laiklik ilkesi doğrultusunda yüksek yargı organları kararlarınca belirlenmiş mevcut uygulamanın hukuken aynen devam ettirilmesine ve Mahkeme kararlarına uymanın anayasal ve yasal bir zorunluluk olup, Anayasamızın amir 137. maddesi hükmü karşısında “konusu suç teşkil eden emir” hiçbir surette yerine getirilemeyeceğinden, aksi yöndeki açıklamalar ile görüş ve emir içerikli yazılara hukuken değer tanınmamasına, oybirliğiyle karar verilmiştir.” ifadeleri yer alıyor. (http://www.istanbul.edu.tr/duyurular/duyuru_icerik.php?1139)
3 Aralık 2008
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve beraberindeki heyet, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle Anıtkabir’i ziyaret etti. Ziyaret sırasında iki özürlü annesi, başörtülü oldukları gerekçesiyle Anıtkabir’e alınmayınca çocuklarını dışarıda beklemek zorunda kaldı. (http://www.memleket.com.tr/news_detail.php?id=35851)
2 Mayıs 2009
Amerikan Kongresi’nin desteklediği ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu (USCIRF), başörtüsü ve diğer bazı yasaklar sebebiyle Türkiye’yi izleme listesine aldı. Komisyonun yönetime sunduğu raporda, Türkiye’de “laikliğin sorunlu yorumlandığı” vurgusu yapıldı. Raporda “Anayasa Mahkemesi’nin, hükümetin üniversitelerde kadınların başörtüsü takabilmelerine yönelik çabalarını reddettiği” belirtildi. (http://www.habertakip.com/haber/ABD_yonetimine_din%C3%AE_ozgurluk_raporu:_Turkiyede_laiklik_yanlis_yorumlaniyor-1292491)
15 Haziran 2009
Başörtülü kız çocuklarına yönelik ÖSS’de sürdürülen yasak ve baskı, AK Parti’nin 7 yıllık iktidarında da değişmedi. Dün gerçekleşen ÖSS, yine başörtülü öğrenciler için zulme dönüştü. Sınav merkezleri önünde başörtüsü yasağının doğurduğu hoş olmayan görüntüler yaşandı. Bazı kız öğrenciler utana sıkıla perukla sınava gelirken, bazıları ise sınav merkezleri önünde kurulan odalarda güvenlikçiler nezaretinde başını açmak zorunda kaldı. (http://www.habervak tim.com/haber/ 75893/değişmeyen _eziyet.html)
8 Ocak 2010
Bir dönem fakülte kapılarına başörtülü öğrencilerin kampüse alınmayacağı yazıları asılan Marmara Üniversitesi’nde, özgürlükler konuşuluyor. Marmara Üniversitesinde başörtülü öğrencilerin ve hatta ziyaretçilerin okula girişine izin vermemeye devam etmesine karşın Rektör Prof. Dr. Necla Pur, başörtüsünün ülkenin bütünlüğüne ve Cumhuriyet’in temel değerlerine bir sekte vuracağını düşünmediğini, örtü takmanın demokratik bir hak olduğunu söyledi. (https://www.mazlumder.org/tr/main/faaliyetler/basin-aciklamalari/01-nisan-2009-insan-haklari-ihlalleri-haberle/marmara-universitesi-rektoru-basortusu-demokr/4363)
11 Mart 2010
YÖK, sınava şapkalı girdiği için sınıftan çıkarılan öğrencinin şikayeti üzerine görüş bildirdi. Şapkalı ders için ne evet ne de hayır diyen YÖK, ‘Öğrenci sınıftan çıkarılmaz, tutanak düzenlenir’ diyerek topu üniversite yönetimlerine attı. Sınıfa başını ve boynunu tamamen kapatan şapka ile giren ve dersin hocası tarafından sınıftan çıkarılan tıp fakültesi öğrencisi Zeynep Nur İncekara’nın, ‘eğitim hakkım engellendi’ iddiasıyla Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na yaptığı şikayette, YÖK kararını verdi. YÖK kararında, öğrencinin sınıftan çıkartılamayacağını savunarak, tutanak tutulması gerektiğini belirtti. AKŞAM Gazetesi tarafından da duyurulan söz konusu şikayet üzerine Başbakanlık şikayetin değerlendirilmesini istedi. Talep üzerine konuyu araştıran YÖK, 8 Mart 2010 tarihinde Başkanvekili Ömer Demir imzası ile İncekara ve İnsan Hakları Başkanlığı’na yanıt gönderdi. YÖK’ün yanıtında şapkalı eğitime ne ‘hayır’ ne de ‘evet’ denildi. İstanbul Üniversitesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden de görüş alınarak verilen yanıtta, öğretim üyesinin derse şapkalı giren öğrencileri uyardığı ve dışarı çıkardığı hatırlatıldı. YÖK’ün yazısında, konunun Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Akademik Kurulu tarafından da değerlendirildiği belirtilerek şöyle denildi: ‘…Fakülte Akademik Kurul’dan edinilen bilgilerde, ‘öğrenciler derse girmişse çıkartılamayacağı, öğretim üyesinin derse devam edeceği, gerekirse tutanak tutup dekanlığa bildireceği’ yönünde uygulama yapıldığı ve öğrencilerin derslere devam ettiği ifade edilmiştir…’YÖK bu yazı ile üniversite yönetimlerinin derslere türban ile giren öğrencilere ne gibi uygulama yapacağı mesajını da iletmiş oldu. Yazıya göre, türbanla derse giren öğrenciler de sınıftan çıkarılamayacak, bu öğrenciler hakkında sadece tutanak düzenlenebilecek. (http://www.aksam.com.tr/2010/03/11/haber/guncel/10412/turbana_sapkali_cozum.html)
18 Ağustos 2010
Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Komitesi (CEDAW), geçtiğimiz ay yapılan Türkiye oturumunun sonuçlarını açıkladı. Komite, başörtüsü yasağının ayrımcılık olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hazırlanan raporda, Türkiye’den başörtüsü yasağı ile eğitim, sağlık, politika ve kamu hayatına katılım üzerindeki etkilerinin ele alındığı bir çalışma yapması talep edildi. Komite, alınan tedbirlerin bir sonraki toplantıda açıklanmasını bekliyor. 12-30 Temmuz tarihlerinde yapılan CEDAW toplantıları için Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da New York’a gelmiş ve Türkiye’nin resmi raporunu bu kuruma sunmuştu. BM’deki toplantıda Kavaf’a Türkiye’de kadın haklarının ihlali konusunda en çok soru başörtüsü yasağına dair gelmiş ve toplantıya katılan üyelerin üçte birinden fazlası bu konuda bakandan açıklama istemişti. Kadın hakları konusunda dünyanın en önemli kurumu olan CEDAW raporunda, Türkiye’nin bir önceki dönem (2005’teki toplantısı) alınan tavsiye kararlarına uymadığı, halen başörtüsü yasağının ülkede devam ettiğine dikkat çekti. CEDAW, Türkiye’den başörtüsü yasağı ile eğitim, çalışma, sağlık, politika ve kamu yaşamına katılım üzerindeki olumsuz etkilerin değerlendirildiği detaylı çalışma yapmasını da talep etti. Kurum ayrıca bir sonraki döneme (2014 yılı) kadar istenilen çalışmanın sonuçlarının hazır edilmesini ve başörtüsü yasağının ayrımcı sonuçlarının ortadan kaldırılmasına ilişkin alınan önlemlerin açıklanmasını da talep etti. https://www.google.com.tr/amp/s/www.haberler.com/amp/bm-turkiye-den-basortusu-ayrimciligina-son-2195825-haberi/
23 Kasım 2010
MİT güvenlik soruşturmasında “başörtüsü” kriterini kaldırdı Milli İstihbarat Teşkilatı, başörtüsü konusundaki uygulamasına son verdi ve söz konusu karar “eş takibine” de yansıdı. MİT’te artık güvenlik soruşturması sırasında eşlerin “başörtülü veya türbanlı” olup olmadığına bakılmadığı kaydedildi. MİT ayrıca, kampüsüne ve sosyal tesislerine girişlerde de başörtüsü yasağına son verdi. (http://www.stratejikboyut.com/haber/mitde-basortusu-devrimi–46588.html)
5 Nisan 2011
KTÜ’de gezi otobüsünde bile başörtüsü yasak! Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) kararının ardından üniversiteler kapılarını başörtülü öğrencilere açarken, bazı öğretim görevlileri yasakta diretmeye devam ediyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Trabzon Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi Programı öğrencileri, okulun düzenlediği meslekî gezilere bile başörtülü olarak katılamıyor. Tekstil Teknolojisi Programı Bölüm Başkanı öğretim görevlisi Nermin Saral Usta ve öğretim görevlisi Nazmiye Aydın’ın koordinesinde düzenlenen son geziye 40 öğrenci katıldı. 4-8 Nisan tarihleri arasında Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bursa ve İstanbul’u kapsayacak şekilde planlanan programa katılan başörtülü öğrenciler, otobüse başlarını açarak binebildi. (https://www.google.com.tr/amp/s/www.haberaktuel.com/ktude-basortusu-nefreti-karelendi-haberi-402857.html%3famp)
5 Temmuz 2011
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzundan, üniversiteye yerleşmeye hak kazanan adaylardan kayıt yaptırırken istenen fotoğrafların ‘’son altı ay içinde önden, başı açık; adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olması’’ koşulunu çıkardı. ÖSYM, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu adaylara ‘’ön bilgi’’ vermek amacıyla internetten yayımladı. Eski kılavuzdaki, ‘’Son altı ay içinde önden, başı açık; adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş 12 adet 4,5 cm X 6 cm boyutunda fotoğraf’’ ifadesi, yeni kılavuzda ‘’12 adet 4,5 X 6 cm boyutunda fotoğraf’’ olarak yer aldı. Ayrıca eski kılavuzdaki, ‘’Yükseköğretim öğrencileri kılık kıyafet ile ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukuki mevzuata uymak zorundadırlar’’ ifadesi de kaldırıldı. Yeni kılavuzdaki ‘’Kayıtla ilgili önemli notlar’’ başlıklı kısımda, ‘’Üniversiteler gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir’’ ifadesine yer verildi. (http://www.stargazete.com/guncel/osym-den-basortusu-karari-haber-364386.htm)
27 Temmuz 2011
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, yaptığı yazılı açıklamada, kuruma bağlı yurtlarda kayıtların 5 Eylül 2011 tarihinde başlayacağını bildirdi. Kayıt sırasında öğrenciden sadece 6 adet fotoğraf istendiğini belirten Albayrak, ”Yurtlara kayıt kabul işlemlerinde kız öğrencilerin başörtülü veya başı açık olduğuna bakılmaksızın getirdikleri fotoğraflar kabul edilecektir” ifadesini kullandı. (http://platformhaber.net/?p=11630)
30 Eylül 2013
Başbakan Erdoğan düzenlediği basın toplantısı ile “Demokratikleşme Paketi’nin içeriğini kamuoyuyla paylaştı. Başbakan Erdoğan, beklenen demokratikleşme paketini açıkladı. Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması, farklı dilde eğitim ve seçim barajında değişiklik gibi düzenlemeler dikkat çekti. Pakette eski köy isimlerinin verilmesi, öğrenci andının kaldırılması, Hacı Bektaş Üniversitesi, “x, w ve q” harflerinin kullanılabilmesi ve Roman Enstitüsü gibi birçok yenilik de var. (https://www.ntv.com.tr/turkiye/iste-demokratiklesme-paketi,E5m3xY2fFEeYMJ7ZCLopSA)